Passatge Nogués 7, 08025 Barcelona
93 158 77 24 / 635 626 971
info@matiks.es

Per què treballar amb àbac?

Acadèmia de ciències

ábaco

Un àbac és un instrument de càlcul matemàtic que gairebé tothom coneix però que molt poca gent sap fer servir.

En moltes botigues de joguines es presenta l’àbac com un conjunt de varetes amb boles de colors que els nadons van movent i jugant. Però, realment és una joguina per nens petits? Nosaltres considerem que un bon moment per a que un infant s’apropi a un àbac és entre els 4 i 6 anys. En aquest moment ja saben comptar més enllà del 10 i, per tant, es poden començar a treballar els nombres de dues xifres.

Entre els 6 i els 10 anys és quan poden treure el màxim de profit a l’eina. Quan comencen a fer operacions com sumes o restes és el moment ideal per aprendre el funcionament i agafar agilitat amb l’eina i així, mica en mica, poder anar introduint altres operacions com la multiplicació i divisió que podran realitzar sense saber les taules de multiplicar. Amb l’àbac també es poden arribar a calcular arrels i potències, però és un procés més complicat.

Alguns dels beneficis de fer servir l’àbac són:

  • Apropa als infants al càlcul però des d’una perspectiva diferent a l’algoritme après a l’escola. A més, s’augmenta la velocitat de càlcul, ja que en estar emprant elements físics visualitzem millor l’operació matemàtica.
  • Facilita l’aprenentatge de les matemàtiques, convertint-les en una cosa física que poden manipular. 
  • Millora la resolució de problemes i fa més eficient el pensament lògic. Els infants que utilitzen l’àbac poden visualitzar millor els problemes matemàtics.
  • Desenvolupa la visualització i memòria visual o fotogràfica en haver de recordar la posició dels comptes i el càlcul que cal fer. 
  • Estimula i millora l’habilitat manual o motricitat fina en haver de manipular comptes a gran velocitat.
  • És una eina apta per a invidents o nens amb problemes visuals, poden palpar els comptes, manipular-los i compondre l’escena o operació matemàtica.
  • Es treballen tots dos hemisferis cerebrals alhora i coordinats. Tant l’esquerre (lògic, analític i metòdic) com el dret (creatiu i imaginatiu).
  • Millora la capacitat de concentració i orientació espaial.

Hi ha diversos tipus d’àbac (el xinès -Suanpán-, el japonès -Soroban- i el rus -Stchoty-) i molts experts consideren que l’àbac japonés és l’ideal per treballar el càlcul. Tot i això, nosaltres treballem amb l’àbac rus ja que és de fàcil construcció i així ens els nostres tallers no només aprenem a fer-los servir si no que fins i tot en construim un per emportar a casa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

caCatalà